keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Pölli tästä. Kymmenen ideaa kaupungin kehittämiseksi.

Kotikaupunkini Rauma osallisti viime vuonna kuntalaiset mukaan miettimään, mitkä ovat sellaisia asioita, joihin talousarviovaroja pitäisi kohdentaa. Osallistuvan budjetoinnin idea on erinomainen. Näin saadaan monipuolisia ehdotuksia kaupungin kehittämiseen, mutta ehkä tärkeintä on, että jokaiselle tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa. 

Osallistuin itsekin viime vuonna ideointiin. Yhtenä iltana haastoin itseni keksimään kymmenen ehdotusta tuohon "Mnuu huki-kampanjaan" ja muutaman tunnin pähkäilyn jälkeen lähetinkin kaupungille joukon ehdotuksia. Muutama ehdotuksistani päätyi ihan äänestysvaiheeseen saakka. 

Eiväthän nämä minun ehdotukset lopulta äänestyksessä menestyneet ja ihan hyvä niin. Varmasti aivan oikeat ehdotukset valittiin jatkoon. Tänään löysin tietokoneen työpöydältä vanhan muistion, johon olin kopioinut nämä ehdotukseni perusteluineen. Laitetaanpa tämäkin tänne interwebbiin. Eihän sitä tiedä, vaikka jossain joku kuumeisesti miettisi, miten voisi pienellä summalla parantaa kuntalaisten viihtyvyyttä ja palveluja. Tästä saa pölliä vapaasti...

En muista enää, mihin kysymyksiin esityksissä viime vuonna vastattiin, mutta oletettavasti ainakin seuraaviin:

- Kuvaile ideaa, toteutusta ja mahdollista ajankohtaa.

- Mikä on idean tai ehdotuksen tavoite?

- Mikä on idean tai ehdotuksen kohderyhmä?

- Kuka voisi toteuttaa idean?

- Kustannusarvio idean toteutuksesta?

1. Julkinen piano

Julkinen piano. Julkiselle paikalle, esim. kanalin varteen (kaupungintalon edustalle), torille tms. hankitaan piano, jota kuka tahansa voi soittaa. Piano voisi olla käytössä päivisin ja yöksi se siirrettäisiin ilkivallalta suojaan johonkin varastoon. Tällainen piano voitaisiin myöhemmin sijoittaa tulevaan keskustan kauppakeskukseen.

Tällaisia julkisia pianoja on paljon maailmalla esim. matka- ja kauppakeskuksissa. Ne tuovat elämää ja iloa ympäristöönsä, kun ohikulkijat voivat pysähtyä hetkeksi soittamaan. Tämä voisi tuoda myös positiivista näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, jos/kun ihmiset jakaisivat taitavien muusikoiden esityksiä. Parhaimmillaan vastaavat videot ovat saaneet kymmeniä miljoonia katselukertoja mm. Youtubessa. Jätetään piano ihmisten käytettäväksi. 

Tämä voitaisiin toteuttaa nyt kokeiluluontoisena tempauksena esimerkiksi pitsiviikon aikana.

Rauman asukkaat ja raumalla vierailevat turistit.

Tähän hankkeeseen voisi mahdollisesti kytkeä Rauma Festivon esiintyjiä, musiikkiopiston, kansalaisopiston tai muita tahoja. Muutamia esiintyjiä voitaisin sopia etukäteen, mutta perusidea perustuu spontaaniin soittamiseen iloon.  

Kustannusarvio on 1000-10000 euroa. Tässä mukana vanhan pianon hankinta ja viritys sekä jonkinlaisen kuljetuslavetin valmistus. Piano tarvitsee myös säänsuojan, mutta tässä voitaisiin hyödyntää olemassa olevia katoksia tai mahdollisesti telttaa.


2. Reitti omatoimikisoja varten

Virallisesti mitatut ja merkatut kisamatkat. Ehdotan että Raumalle tehtäisiin paikka, jossa urheilija voisi omatoimisuorituksena suorittaa maratonin, puolimaratonin tai esim. 10 kilometrin kilpailumatkan virallisesti mitatulla (ja merkityllä) reitillä. Asia saattaa kuulostaa hassulta, mutta kuluneen koronavuoden aikana tällaiselle reitille on osoittautunut olevan tarvetta. Juoksijat haluavat testata kuntoaan erilaisilla matkoilla, mutta tarkistusmitatuista reiteistä on pulaa. Uskon että tällaiselle reitille olisi käyttöä myös korona-ajan jälkeenkin.

Tällainen mitattu reitti täydentäisi osaltaan Rauman monipuolista ulkoilu- ja urheilumahdollisuuksien tarjontaa. Se aktivoisi ihmisiä liikkumaan ja tarjoaisi mahdollisuuden esim. omatoimisen puolimaratonin tai maratonin juoksemiseen. Tällainen mitattu reitti olisi tietääkseni myös aivan uudenlainen palvelu kunnalta/kaupungilta. Se osoittaisi, että kunnalla on kyky eturintamassa reagoida muuttuviin tarpeisiin. Sillä voisi varmasti saada myös positiivisia kaikuja urheilijoiden suunnalta / medialta.

Reitin toteutus / mittaus jäisi varmaan liikuntapalveluiden tehtäväksi. Kun reitti on mitattu se merkataan selkeästi ja pysyvästi tarkoitukseen valmistetuilla pyykeillä tai merkeillä (lähtöpaikka, kääntöpaikka, kilometripyykit). Reitin valmistuessa sillä voitaisiin järjestää jokin juoksutapahtuma/tempaus (esim. 24 h viesti, puolimaraton/maratonkisa tms.)

Tämä kohdistuu erityisesti raumalaisiin ja Rauman ympäristökuntien kestävyysurheilijoihin.

Liikuntapalvelut ja mahdollisesti paikalliset urheiluseurat (Rauman Palomiesurheilijat osallistuu ainakin :D)

Reitin hinta olisi arviolta 800-3000 euroa. Hinta koostuu mittauksesta, merkkauksesta (pyykkeihin ja merkkeihin voi toki mennä enemmänkin).


3. Kaupungin oma screeni

Raumalla pitäisi olla oma valotaulu keskeisellä paikalla - eräänlainen nykypäivän ilmoitustaulu. Taulun käyttömahdollisuuden kaupungin viestinnän/markkinoinnin tarpeisiin olisivat monipuoliset. Siinä voitaisiin esittää kaupungin ajankohtaisia tiedotteita, säätiedotuksia, liikennetiedotteita ja kriisitilanteissa varoituksia/ohjeita jne. Se voisi toimia myös urheilukisoissa tai tapahtumissa (pitsiviikko jne.) ns. kaupungin omana kisastudiona. Siinä voitaisiin julkaista positiivisia sloganeita ja ehkä siitä voisi myydä mainosaikaa vaikka pienyrityksille tai yksittäisille kaupunkilaisille... Mikä olisikaan hienompaa, kuin välittää rakkaudentunnustus julkisella screenilla omalle kullalleen. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon, enkä lähde niitä tässä kaikkia listaamaan. Uskon että innovatiivinen kaupungin henkilöstö ja väestö keksivät screenille kyllä hyvin käyttöä.

Tällaisella screenilla voitaisiin tehostaa viestintää arjessa ja erilaisissa kaupunkitapahtumissa. Kaupungin omassa käytössä ja ennen kaikkea taitavan viestintätiimin organisoimana tämä avaisi mahdollisuuden myös positiivisen ilmapiirin luomiseen. Hauskat tiedotteet ja tsemppiviestit jne.

Hankitaan ja asennetaan screeni jonnekin päin kaupunkia.  Esim. kaupungintalon seinusta tai keskuspuisto voisivat olla hyviä sijoituspaikkoja screenille.

Tästä hyötyvät kaikki... Niin kaupungin virkamiehet kuin kaupungin asukkaat ja turistit.

Rauman viestintä, mahdolliset somelähettiläät jne. Tähän voisi myös saada tueksi jonkun yrityssponsorin.

Kustannukset riippuvat siitä hankitaanko laite omaksi vai vuokralle ja hankitaanko se käyttöön pysyvästi vai esim. kesäkauden ajaksi? Hintahaarukka eri vaihtoehdoilla lienee noin 2000-25000 euroa.


4. Roolipelitapahtuma Vanhassa Raumassa

Vanhassa Raumassa voitaisiin loppukesän tai alkusyksyn aikana järjestää suuri liveroolipelitapahtuma, johon halukkaat kaupungin asukkaat sekä kaupungissa toimivat viranomaiset ja muut tahot voisivat osallistua. Peliin voitaisiin käsikirjoittaa roolit osin ilmoittautuneiden mukaan, mutta olisi mukava jos tapahtumat sijoittuisivat jonnekin vanhaan aikaan (esim. 1800 luku). Käsikirjoitus voisi löyhästi pohjautua myös todellisiin tapahtumiin. Peliä varten voitaisiin rajata tietty ulkopuolisilta suljettu paikka, mutta toisaalta olisi hienompaa jos tapahtuma sulautuisi normaaliin arkeen... Ihmiset voisivat näin tulla myös seuraamaan tilaisuutta, vaikka eivät itse osallistuisi liveroolipeliin.

Tälläisella liveroolipelillä tehtäisiin Rauman monipuolista historiaa eläväksi. Kun meillä on yhä näkyvillä vanhat rakennukset, niin eikö olisi hienoa jos myös vanhat tapahtumat heräisivät henkiin tällaisen näytelmän kautta. Tämän myötä olisi myös mahdollista oppia Rauman historiaa. Liveroolipelistä voitaisiin tehdä myös vuosittainen perinne. Joka vuosi hieman eri käsikirjoituksella / teemalla.

Valittuna ajankohtana toteutetaan liveroolipeli Vanhassa Raumassa. Esim. venetsialaisiin mennessä ehdittäisiin vielä hyvin valmistelemaan tällainen tempaus.

Asiasta kiinnostuneet kaupunkilaiset, kaupungin työntekijät jne. Itse edustan pelastuslaitosta ja näkisin, että voisin jopa työni puolesta olla mukana jonkinlaisena palovahtina tms. Roolit löytyisi varmasti myös poliisille, kaupunginjohtajalle, seurakunnan työntekijöille jne. Tästä epäilemättä hyötyisivät myös kaupungin museot.

Rauman museot ja mahdollisesti myös teatteri olisivat hyviä yhteistyötahoja. Myös Turun yliopistosta kontaktoisin dosentti Lauri Kemppisen, joka on tutkinut ja EDU-Larp -menetelmää (eli kasvatuksellista liveroolipeliä).

Tämä ei välttämättä maksa mitään. Mutta ehkä jotain viestintä, markkinointi ja rekvisiittakuluja kuitenkin syntyy. Sanotaan 500-5000 euroa.


5. Rauman fillarilähetit

Rauma on pyöräilykaupunki, joten meillä pitäisi olla omat fillarilähetit. Tällaiset voitaisiin palkata kampanjaluonteisesti markkinoimaan Raumaa. Fillarilähetit varustettaisiin polkupyörillä sekä Rauma-aiheisilla kirjeillä/viesteillä (niitä voisi olla vaikka Wolt-pakkauksen näköisessä laatikossa :D) 

Lähetit lähtisivät liikkeellle Rauman torilta viemään terveisiä Raumalta eri kaupunkeihin. Yksi lähtisi Turun suuntaan, yksi Tampereelle, yksi Poriin ja Pohjois-Satakuntaan ja yksi kovakuntoinen voisi suunnata vaikka aina Helsinkiin saakka. Lähettien matkasta viestittäisiin aktiivisesti Rauman some-kanavilla ja reissuista tehtäisiin esim. YouTube-videoita.  

Eri kaupungeissa lähetit toimittaisivat viestejä ihmisille/organisaatioille tms. Viesti voisi olla kutsu saapua Raumalle... Vieraaksi, asukkaaksi, yrittäjäksi tms. En lähde tässä kirjoittamaan viestin sisältöjä, mutta viestit olisi räätälöity kohderyhmien mukaan.

Ehdotuksen tavoite on markkinoida Raumaa positiivisesti eri tahoille. Parhaimmillaan tällä tempauksella saadaan kaupunkiin uusia yrittäjiä, uusia asukkaita tai vähintäänkin muutamia turisteja. Kampanjaan liittyvä viestintä voisi tukea myös Rauman positiivista julkisuuskuvaa sekä mainetta pyöräilykaupunkina.

Rekrytoidaan vapaaehtoiset fillarilähetit ja annetaan heille tehtävä sekä tarvittavat varusteet käyttöön. Suunnittelu ottanee hetken aikaa, joten loppukesä voisi olla tälle tempaukselle sopiva ajankohta... Voitaisiinko lähetit laittaa liikkeelle esim. osana Pitsiviikon tapahtumia? Kampanjan kesto voisi olla esim. 3 päivää.

Kohderyhmänä ovat naapurikaupunkien asukkaat ja yrityksen eli tulevat raumalaiset asukkaat ja yrittäjät.

Pyörä-Nurmelta varmaan saisi liisattua fillarit tähän. Jokin näkyvä some-kasvo tai tunnettu raumalainen sopisi hyvin projektiin. Esim. Hesa-äijä, Iiro Koski tms. Itsekin voisin hyvin lähteä mukaan.

Viestintämateriaaleihin, varusteisiin, polkupyöriin sekä lähettien majoittamiseen (hotellit/motellit) kuluu hieman rahaa. Osan varusteista saisi varmasti myös lainaan. Hinta-arvioni kokonaisuudelle on 2500-5000 e.


6. Tutustumispaikat

Taannoin kirjastossa oli Elävä kirjasto -tapahtuma, jossa pääsi kuuntelemaan ja keskustelemaan erilaisten ihmisten kanssa ja kuulemaan heidän elämäntarinoitaan. Maailma on täynnä kiinnostavia ihmisiä, mutta kohtaaminen ei aina ole luontevaa... En tiedä onnistuisiko tämä, mutta olisi kiva kokeilla voisiko eräänlaisia kohtaamispaikkoja luomalla madaltaa kynnystä ihmisten väliselle vuorovaikutukselle. Eri puolille keskustaa / puistoja voitaisiin tehdä paikkoja, joissa olisi "luvallista" kysyä tuntemattomaltakin ihmiseltä, että mitä hänelle kuuluu tai millainen hänen elämäntarinansa on. Paikkana voisi toimia vaikka tietyllä värikoodilla maalattu penkki tai vaikka maalilla maahan rajattu alue. Asettumalla tällaiselle paikalle, jokainen voisi myös osoittaa olevansa valmis tutustumaan tuntemattomaan. Kohtaamisilla/keskusteluilla olisi hyvä olla kuitenkin tietyt yhteiset säännöt. Ne voitaisiin kirjata vaikka pieniin tauluihin tutustumispaikan yhteyteen.

Tutustumispaikka edistäisi ihmisten tutustumista toisiinsa, lisäisi yhteisöllisyyttä ja välittämisen tunnetta ja parhaimmillaan se voisi jopa vähentää tai ennaltaehkäistä yksinäisyyttä.

Kaupungin (ja mukana olevien tahojen) toimesta luotaisiin tutustumispaikka-konsepti. Tämä pitäisi sisällään yhteisten sääntöjen luomisen, tutustumispaikkojen suunnittelun ja rakentamisen (penkit, maalaukset) yms. 

Idea tuli nyt varsin nopeasti mieleen, enkä lähde sitä juurta jaksain pohtimaan, mutta jos asiaa päätetään edistää, se vaatinee melko huolellistakin suunnittelua. Tähän olisi tavalla tai toisella hyvä osallistaa myös kaupungin asukkaat (esim. tällaisen kyselyn avulla).

Kohderyhmää ovat kaikki kaupungin asukkaat ja vieraat. Ehkä perimmäisenä kohderyhmänä ovat ne, jotka eivät muuten rohkene tutustua uusiin ihmisiin. He eivät kuitenkaan ensimmäisenä olisi varmasti penkillä istumassa, joten tässäkin projektissa tarvittaisiin esimerkin näyttäjiä ja hyviä kokemuksia ja tarinoita. Ajan myötä myös aremmat voisivat rohkaistua ja parhaimmillaan tämä muovaa meidän kaupunkilaisten yhteistä identiteettiä ja keskustelukulttuuria.

Tässä voisi olla kaupungin edustajien lisäksi mukana myös yhdistyksiä ja järjestöjä (eläkeläis/mielenterveys yms.).

Varsinaisten tutustumispaikkojen investoinnit eivät ole suuria: maalia sekä mahdollisesti joitakin penkkejä ja ohjetauluja (1500-2500 euroa). Suunnittelusta ja viestinnästä tulee varmasti myös kustannuksia, mutta ne voitaneen hoitaa kaupungin omana työnä.


7. (Some)kuvauspaikat

Raumalla on useita erinomaisia paikkoja some-kuvien ottamiseen. Kännykkäkamerat räpsyvät nykyään jokaisella ja kuvaamisesta on tullut lähes kaikille arkipäivää. Kaupunki voisi mahdollisesti hyödyntää näiden kuvien näkyvyyttä ja mainoshyötyä ohjaamalla ihmisiä kuvaamaan erityisen hienoja paikkoja sekä käyttämään tiettyjä tunnisteita kuvissa. Tässä on useitakin toteutusvaihtoehtoja... Ensinnäkin Raumasta voitaisiin tehdä kartta, jossa on esitetty parhaat SOME-kuvauspaikat (auringonlaskut Petäjäksessä, Syväraumanlahdella, Kirstin-talo, Raatihuone, kirkko yms. vanhassa Raumassa jne.) Tällainen leikkimielinen opas voitaisiin liittää kaupungin markkinointimateriaalien joukkoon. Toinen tapa, joka vaatisi jo investointeja olisi eräänlaisten kuvauskehysten lisääminen hienojen paikkojen ja maisemien äärelle. Kehyksessä voisi olla kirjattuna paikan nimi ja esim. #VisitRauma tai jokin hyvä slogan. Raumalla voisi olla myös suurten kaupunkien tyyliin isompi teksti esim. I love Rauma (tai mieluummin jotain persoonallisempaa), josta ihmiset voisivat napsia kuvia. 

Kuvaamisen kieltämisen sijasta rohkaistaisiin ihmisiä siihen ja kannustettaisiin tiettyjen paikkojen ja aihetunnusten käyttöön. Tämä helpottaisi hyvien kuvauspaikkojen etsijää ja toisaalta lisäisi Rauman näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Laaditaan kuvausopas/kartta ja tehdään kuvauspaikat. Tämä pitäisi olla jo tehtynä, mutta eiköhän valmista saada viimeistään loppukesään mennessä, jos asiaan todella tartutaan. Kuvausoppaan valmistelu on luonnollisesti jo monen sometarinan arvoinen asia sinänsä.

Kohderyhmänä on erityisesti Raumalla vierailevat turistit.

Raumalaisten nuorten tai vähintäänkin nuorekkaiden tyyppien. Tämä on projekti, mikä pitää hoitaa tosissaan, mutta ei liian totisesti.

Opas on halvin osio. Omana työnä (jos kaupungilta löytyy esim. Adobe Design) + nuorisoa osallistaen sähköinen opas saadaan tehtyä alle 1000 eurolla. Kuvauspaikoista voi muodostua kustannuksia määrästä ja koosta riippuen noin 2000-20000 euroa.


8. Puhujien nurkka

Otetaan mallia Lontoosta ja tehdään Raumalle Hyde Parkista tuttu Speakers' Corner. Se olisi paikka, jossa kuka tahansa voisi pitää julkisen esiintymisen. Tuota paikkaa voitaisiin hyödyntää myös kaupungin tai muiden kaupungissa vaikuttavien tahojen viestinnässä.

Puhujanurkkaus/puhujapönttö olisi hauska lisä kaupunkiympäristöön. Se voisi synnyttää julkista keskustelua ja toisaalta se voisi toimia joillekin pienenä paineventtiliinä. Ehkä siinä olisi myös riskinsä, jos väki alkaisi oikein kovasti agitoimaan jonkun aatteen puolesta, mutta eiköhän tuohonkin voisi sopia yhteiset säännöt.

Rakennettaisiin puhujapönttö sopivaan paikkaan ja vihittäisiin se käyttöön. Ainakin alkuvaiheessa sinne olisi hyvä myös järjestää ohjelmaa... Pyydettäisiin kiinnostavia puhujia kertomaan eri aiheista tai pitämään vaikka luentoja.

Kohderyhmänä ja hyötyjinä olisi kaupungin asukkaat.

Kaupunki saisi tuottaa pöntön, mutta tähän voisi aktivoida mukaan esim. alueen oppilaitoksia.

Puhujapöntön rakentamisesta aiheutuvat kulut... Materiaaleista ja varustelutasosta (äänenvahvisti tms.) riippuen ehkä 500-2000 euroa.


9. Yhteinen kuntopyörä

Keskustaan (esim. keskuspuisto/tori tms.) olisi kiva saada kestävä kuntopyörä, jossa poljetut kilometrit näkyisivät jotenkin. Tavoitteena olisi, että raumalaiset yhdessä pyöräilisivät jonkin tietyn tavoitteen (esim. maapallon ympäri). Kukin voisi vuorollaan vierailla pyörän selässä kartuttamassa kilometrejä... Matkan edistymistä pitäisi pystyä seuraamaan jotenkin. 

Kilometrien sijasta voitasiin toki kerätä myös watteja. Pyörässä voisi ehkä olla myös USB-pistoke puhelimen latausta varten.

Tämä olisi yhteinen kuntoiluprojekti, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua. Olisi hienoa, jos esim. maapallon ympäri pyöräilystä tulisi yhteisöllinen projekti ja ylpeyden aihe. Tässä ohessa tietysti lisättäisiin liikunnallista aktiivisuutta.

Asennetaan pyörä sovitulle paikalle asetetaan yhteinen tavoite/haaste ja annetaan kansalaisten pyöräillä.

Tämä olisi kiva lisä kaupunkiympäristöön. Kohderyhmänä kaupunkilaiset ja kaupungissa vierailevat.

Liikuntatoimi.

Vaikea sanoa. Tavallinen kuntopyörä ei ole kallis, mutta tällainen keksintö saattaa jo maksaakin. Lentokentillä on ainakin ollut ns. "julkisia kuntopyöriä". En löydä nopeasti hintatietoja, mutta arvelen että suuruusluokka olisi noin 3000-5000 e.


10. Ulkoilmamuseokierros. 

Raumalla on monipuolinen ja pitkä historia. Olisi hienoa, jos näistä vanhoista tapahtumista ja paikoista voisi saada paremmin tietoa. Museoissa ja näyttelyissä on sellaisia kuulokkeita, joilla voi kuunnella kertojan kuvauksia tietyistä kohteista, tauluista jne. Voisiko tällaisia kuulokepisteitä asentaa kaupungille fyysisesti tai virtuaalisesti? Olisi hienoa, jos eri paikoista (vanhan kirkon rauniot, raatihuone jne.) voisi kuulla jännittäviä tarinoita ja kuvailuja (eri kielillä tietysti). Tämän voisi toteuttaa joko omana sovelluksena tai vaikka kaiuttimia eri puolille asentamalla tai yksinkertaisimmillaan esim. geokätköinä, joissa olisi pieni tarina kyseisestä kohteesta ja vaikka qr-koodi historiaa esittelevään Youtube-videoon.

Näiden museopisteiden kiertäminen olisi mielekästä ohjelmaa vieraille ja varmasti myös meille raumalaisille. Tämä lisäisi historian tuntemusta ja ehkä tämän myötä osaisimme entisestään arvostaa omaa rakasta kotikaupunkiamme.

Tämä vaatisi varmasti yhteistyötä ja suunnittelua esim. museoiden kanssa. Työ olisi hyvä aloittaa jo syksyllä, mutta voi olla että toteutus olisi ns. "julkaisukelpoinen" vasta seuraavana kesänä.

Kaupunkilaiset ja täällä vierailevat.

Museot ehdottomasti. Jos päädytään geokätkö-toteutukseen, niin paikallisia kätköilyaktiiveja voisi myös konsultoida. Tämä voisi tarjota myös kouluille monialaisen oppimisprojektin syksyksi.

Halvimmillaan kustannukset ovat vain joitain kymppejä (geokätköt), mutta sovelluskehittäminen tai säänkestävät kaiutinratkaisut maksanevat tuhansia euroja. Laitetaan hintahaitariksi 100-30000 euroa :D