maanantai 1. heinäkuuta 2013

Kaljasjärven yöjuoksu

Muutimme Raumalle vuonna 2007 ja siitä lähtien (lähes joka vuosi) juhannuksen perinteisiin on kuulunut Kaljasjärven yöjuoksu.. Kyseisen juoksutapahtuman järjestävänä seurana on Kodisjoen Kaiku ja se juostaan aina juhannuksen aatonaattona kesän ollessa kauneimmillaan. Reitti on n. 12,5 km (GPS 12,34km) pitkä ja se kiertää nimensä mukaisesti Kaljasjärven ympäri, mutta ei sentään ihan yöllä... kuuman ryhmän startti on klo 21 ja sitä ennen vähemmän kuumat juoksijat ovat jo saaneet kiertää radan ilman ajanottoa.

Tänä vuonna olin menossa juhannusaatoksi töihin ja tunsin itseni muutenkin vähemmän kuumaksi, joten hölkkäilin lenkin läpi jo 19 aikoihin. Olosuhteet olivat erinomaiset: kylmähkön päivän jälkeen aurinko alkoi paistamaan ja iltaa kohden keli lämpeni sopivasti. Alusta oli sateiden jälkeen hieman kostea ja osittain pehmeä, mutta jatkuvaa sutimisen vaaraa ei kuitenkaan ollut. Ensimmäiset n. 4 kilometria juostaan metsäpolkua pitkin, jonka jälkeen käännytään hiekkatielle. Tie kiertää järveä, josta ei kuitenkaan juostessa taida nähdä vilaustakaan. Sen sijaan peltoja ja maalaistaloja matkalle mahtuu ja usein pihoilla on ihmisiä taputtelemassa ja kannustamassa. Yksi juottopistekin matkan varrella on, mutta yleensä olen hörppinyt mehut vasta maalissa. Hiekkatietä edetään hyvän matkaa, kunnes taas pujahdetaan metsän siimekseen. Tällä jälkimmäisellä metsäosuudella polku on kapea ja hieman risukkoinenkin, mutta tätä osuuta ei kestä kauaa. Pian reitti kulkeutuu peltouralle, jossa joudun aina miettimään onko parempi juosta traktorin renkaan painamaa uraa vai keskiheinikkoa pitkin. En ole vielä keksinyt, joten vaihtelen välillä uran pohjalle ja välillä juoksen heinikossa. Pari vuotta sitten tämä osuus oli melko liukas sateiden vuoksi, mutta nyt tossu piti oikein hyvin. Olen juossut reitin aina tavallisilla lenkkareilla, vaikka metsässä ja pellolla (varsinkin märässä kelissä) nastareista voisi olla hyötyä. Pellolta noustaan lopuksi taas soratielle, jota jatketaan maaliin saakka. Kisakeskuksena toimii Kodisjoen kunnan rantasauna, jossa on mukava heitellä löylyt juoksu-urakan jälkeen... jos vain mahtuu lauteille.

Juoksusta on kertynyt monenlaisia muistoja. Loppukirin jälkeen on pitkä sylki lentänyt rantasaunan nurkalle ja yhtenä vuonna sain käärmeenpureman. Kerran voitin arvontapalkinnoista vasaran ja kaverini sai kuorma-autollisen soraa. Kumpikaan näistä palkinnoista ei päätynyt vitriiniin :) Varsinaiseen mitalitaistoon ei minun rahkeet ole koskaan riittäneet. Parhaimmillaan olen kiertänyt reitin muistaakseni reilussa 49 minuutissa, kun tänä vuonna aikaa kului 52:15.

Olin kuullut tästä tapahtumasta jo ennen länsirannikolle muuttoa, sillä helsinkiläinen brankkarikaverini kertoi juosseensa Kodisjoella aina, kun kesälomat osuivat juhannukselle. Sovimmekin silloin tapaavamme aina juhannuksena Kodisjoella ja näin on paria vuotta lukuunottamatta käynytkin. Tänä vuonna tapaaminen ei onnistunut koska Gleni oli tyttärensä rippijuhlissa, mutta ehkä taas ensi vuonna!? 

Suosittelen tapahtumaa kaikille.. Kannattaa tulla vaikka vähän kauempaakin!!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti