maanantai 21. heinäkuuta 2014

Urheiluvälineitä: Uinti

Triathlonvarustehankinnoista toiseksi tärkein lienee märkäpuku... Olen triathlonia varten hommannut kaksi märkkäriä ja tässä hieman käyttökokemuksia niistä ja myös muista uintikamppeista.

Ensimmäisen pukuni ostin Motonetistä ja osallistuin sillä kahteen ensimmäiseen kisaan (pikamatka ja perusmatka). Puku on täyspitkä ja yksiosainen muutaman millin vahvuinen perusmärkkäri. Vetskari on selkäpuolella ja puvun sisältä löytyy pieni avaintasku. Neopreeni kelluttaa hyvin ja pitää lämpimänä viileämmässäkin vedessä. Matkaa uidessa vesi virtaa kyllä melko helposti kaula-aukoista munaskuihin, joten ehkä kokoa tiukempi puku olisi ollut itselle parempi. Toisaalta tiukemmassa taas hartiat eivät päässeet ihan vapaasti liikkumaan, joten kainalot olisivat olleet nopeasti ihottumalla.

Triathlonia aloitellessani en halunnut syytää satsata satasia erikoiskauppoihin, jolloin Motonetin halpis (39 e) oli ihan hyvä ja jälkeenpäinkin ajateltuna fiksu vaihtoehto. "Bluusii" palvellee edelleenkin vesileikeissä ja sukeltamisessa erinomaisesti. Hinta-laatusuhde märkkärissä on ainakin vertaansa vailla! 

Uusin pukuni on varsin yleinen triathlonmärkkäri Orca S4. Ostin sen Suomen Urheilupyörästä Nokialta ja hinta oli muistaakseni karvan alle 200. Reilun 150 lisähinnalla Motonetin pukuun nähden saa ainakin katu-uskottavamman merkin, jotenkin liukkaamman tuntuisen pintamateriaalin, paremman istuvuuden ja hyvän käsivarsien liikkuvuuden. Puvussa taitaa olla myös hieman erivahvuista neopreenia eri kohdissa. Jalkoja se kannattelee ainakin hyvin, mikä sopii tällaiselle aloittelevalle triathlonuimarille. 

En ole parempia pukuja koskaan kokeillut, mutta uskon että tässä mallissa kohtaavat oikeasti hyvät uintiominaisuudet ja kohtuullinen hinta. Märkkäristähän saisi maksaa vaikka kolme kertaa tämän verran, mutta en usko ominaisuuksien ja kestävyyden enää paranevan samassa suhteessa.

Lyhyet uintimatkat olen uinut pelkällä tri-kisapuvulla, joka on vähän uikkarityyppistä kangasta. Ainakin pikamatkoilla tämä kisapuku on ihan ehdoton hankinta. Vaihdoissa säästyy aikaa kummasti, kun ei tarvi vaatteita vaihdeilla. Kisapuku on myös erittäin aerodynaaminen pyöräilyssä ja pakaroillekin löytyy pieni pehmuste. Pukuja voi ostaa monesta paikasta, mutta oman Newlinen tilasin www.haijaa.fi verkkokaupasta. 


Märkkärien lisäksi uintivarusteiksi kai voi laskea uimalasit.. Hallissa käytän tiivisteettömiä www.essenuoto.fi kautta tilattuja laseja tai Prisman Speedoja. Avovesiuinnissa (ja joskus myös hallissa) on käytössä Aqua Spheren Vistat (mukana yllä olevassa kuvassa), jotka löysin keväällä Nummen Pyörästä Turusta. Nämä lasit tiivistyy kulmakarvojen yläpuolelle niin hyvin, että silmät meinaa irrota päästä kun lasit ottaa pois. Myös kiristyssysteemi on toimiva ja pitävä. Ainoa miinus omissa laseissa on kirkas linssi, mutta eiköhän näitäkin saa myös aurinkomalleina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti