tiistai 15. heinäkuuta 2014

Urheiluvälineitä: (Triathlon)pyöräily

Kesällä 2013 rakastuin lajiin nimeltä triathlon. Uusi laji on tuonut tarvetta satsata hieman harrastuskalustoon. Rahaa välineisiin saisi poltettua vaikka kuinka paljon, mutta harrastuksen ollessa vielä kokeiluvaiheessa olen pyrkinyt hankinnoissa hyvään hinta-laatusuhteeseen. Kallein, tärkein ja paras ostoksistani on ollut pyörä. Pyörästä ja pyöräilyvarusteista seuraavaksi muutama sana.

Huhtikuussa Karhu-viestin jälkilöylyissä tuli triathlonkisoissakin menestyneen joukkuekaverin kanssa puhetta lajista. Hyvien kisajuttujen lisäksi sain kuulla että hänellä olisi tt-pyörä myynnissä ja niinhän siinä kävi, että illan päättyessä oli kaupoista sovittu. Olin pohtinut hankintaa jo pitkään ja kolunnut iltaisin fillaritori.fi sivuston ilmoituksia. Kun sopivaa (sopivan hintaista ja kokoista) pyörää ei ollut löytynyt, olin ajatellut asentavani kesäksi vain parinkympin aika-ajotangon Focukseeni. Cyclo-crossarillakin matkat ovat taittuneet kivasti, mutta kun suunnitelmissa on alkanut siintelemään myös täysmatka, niin triathlon-pyörän hankinta olisi tullut eteen jokatapauksessa. 180 km matkalla matalammalla ajoasennolla ja kovemmalla vauhdilla on jo oikeasti merkitystä aikaan. Ja mitä aikaisemmin pääsen pyörään käsiksi, sitä enemmän ehdin sillä harjoittelemaan... Näin olin asiaa perustellut itselleni, joten sopivan hintaisen pyörän kohdatessani kahdenkympin aika-ajotanko unohtui ja tein nopeat kaupat. Pian pyörä olikin jo Raumalla ja pääsin ihmettelemään sen keveyttä, toimivuutta ja räyhäköitä muotoja. Fillari on koottu monista eri palikoista... runko on ilmeisesti Planet-X:n tuotantoa, ohtaustanko ja hilppeet Visionia, osasarjana yhdistelmä Dura-Acea/Ultegraa ja kiekot Zippiltä. Väritys on minua miellyttävä matta musta. Alla olevan kuvan ottamisen jälkeen ostin pyörään vielä aika-ajotankoon kiinnitettävän Aeton Eliten pullon Suomen urheilupyörästä, sekä säilytyspussukan tankoon ja pullo/pumppu/varakumitelineen satulan taakse Nummen pyörästä. Yksi tärkeä yksityiskohta on hyvän tuntuinen satula. Se on kärjestään melko leveä ja tuntuu toimivan hyvin matalassa ajoasennossa. Persikka ei ole puutunut edes 100+ lenkeillä. Niska sen sijaan on ollut jumissa joka lenkin jälkeen.


Vauhdin hurmaa pyörän kanssa pääsee aistimaan helposti.. Loivassa alamäessä 40-50 km/h ylittyy helposti ja tasamaallakin vauhdinpito onnistuu hienosti. Ylämäet kuitenkin kipuaisin mieluummin maantiepyörällä. Joroisten puolimatkalle tavoittelen 33-35 km/h matkavauhtia.. Mutta jaksaminen on täysi arvoitus. Taannoinen testimielessä revitelty aika-ajo Rauman paloasemalta Porin paloasemalle (50km) taittui 37.1 km/h keskarilla, mutta välillä 10 km on kulkenut vain 33 km/h. Melkoista vaihtelua.Kävin vielä ennen Joroisten puolimatkaa hakemassa mainostoimisto Dilogosta fillarin kylkeen uudet teipit... Twittertunnuksen avulla kisoissa nettitutut tunnistaa ja katsojatkin voivat antaa kannustusta tai kritiikkiä sähköisesti. Toimi tosi hyvin ainakin kesän 2013 Turku-Tornio lenkillä. 

Pyörän lisäksi pyöräilyssä on yleensä syytä pukea myös päälle jotain. Triathlonkisoissa päällä on luonnolisesti triathlonin yksiosainen kisapuku, mutta muissa tapahtumissa/lenkeillä käytän perus pyöräilytekstiileitä. Käytännössä kaikki pyöräilyvaatteet ovat merkkiä Crivit Sport, eli luotan Lidlin laatuun (ja ennenkaikkea hintaan). Suosittelen niitä lämpimästi kaikille: kokemusteni mukaan ne kestävät ja toimivat ihan yhtä hyvin kuin 10 kertaa kalliimmat merkkivaihtoehdotkin. 

Jos päälle puenkin Lidlin kamoja, niin päähän en ole sieltä vielä puettavaa löytänyt. Uusimman kypäräni (BBB) ostin keväällä Nummen Pyörän kampanjapäiviltä. Harjoituslenkeillä tosin käytän pisaran sijasta jotain Limarin perusmallia.Lukkopolkimet ovat molemmissa pyörissä mallia Shimano SPD, joten pärjään yksillä samanmerkkisillä kengillä. Klosseihin liittyen muuten yksi vinkki. Jos tarvit kenkien pohjiin jostain syystä uudet spd-klossit, osta samantien pedaalit. Maksoin kerran 20 e pelkistä klosseista, kun pedaalisetin (sisältää klossit) saa alle 50. Tai ehkä apinaa on taas kerran koijattu ja klossit maksaakin oikeesti vaan vitosen...? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti